Terug naar de startpagina

Historie

 

 Home

Miniaturen bouwen van karton

De bouwplaat heeft een lange geschiedenis.

Al in de 15e en 16e eeuw werden op papier figuren gedrukt, die uitgesneden en vervolgens rechtop gezet konden worden. Zij waren te koop op jaarmarkten en bij kerkelijke feesten en hadden tot doel een geestelijke of politieke boodschap over te brengen.

De eerste echte bouwplaten ontstonden in de 17e en 18e eeuw in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. Het ging hier om eenvoudige knipvellen voor het maken van soldaatjes en trek-en aankleedpoppen. In de 19e eeuw werden hieraan bouwplaten van theatertjes toegevoegd.

Zowel met de kijkdoos als met het miniatuurtheatertje werd de latere bouwplaat heel dicht benaderd: een driedimensionaal voorwerp, voorgedrukt op papier of karton, dat men volgens duidelijk aangegeven richtlijnen zelf met schaar en lijmpot in elkaar moest zetten.

Het kartonnen bouwen werd in de 18e eeuw ook in het onderwijs toegepast.

Omstreeks 1860 verschenen de eerste bouwplaten zoals wij die sindsdien kennen.

De bouwplaten waren vooral bedoeld als educatief speelgoed voor rijke burgerkinderen.

In het midden van de 19e eeuw ontstonden de wat complexere bouwplaten in Duitsland en Frankrijk. In deze periode was er een grote belangstelling voor architectuur (paleizen, burchten en andere grote gebouwen), en dit werd dan ook in bouwplaten uitgevoerd.

Als gevolg van de industriële revolutie (eind 18e eeuw) kwam er ook interesse voor bouwplaten van auto’s, treinen, trams, schepen, en later ook van vliegtuigen.

Rond 1900 kwam de bouwplaat erg in opmars, hoewel dit in Nederland uitbleef tot na de tweede wereldoorlog. De grondlegger van de Nederlandse bouwplatencultuur was Jan Berfelo, uitgever en ontwerper van Veritas-bouwplaten. Hij was gespecialiseerd in vliegtuigen en schepen.

In 1958 is Léon Schuijt uit Alkmaar gestart met een uitgeverij van kartonnen bouwplaten

Inmiddels biedt hij een collectie aan van  modellen in verschillende onderwerpen.

Architectuur vormt nog altijd een belangrijk onderdeel van het assortiment.

De bouwplaat is allang geen speelgoed voor kinderen meer. Het is een hobby-artikel dat ook op andere terreinen toepassing heeft gevonden.

 
  Kathedraal van Chartres